Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος ξεσηκώνεται...ε και;;;

Τον χορό τον ξεκίνησε η Τυνησία. Εντάξει είπαμε, πρώτον ο Μπεν Αλί ούτως ή άλλως δεν είχε μεγάλη δύναμη στο εσωτερικό της χώρας, δεύτερον η Τυνησία δεν ήταν και τόσο σημαντική στον γεωπολιτικό χάρτη.
Και μετά ήρθε η Αίγυπτος..."Ωχ!" είπαμε 1-2 φίλοι σε μία παρέα συναδέλφων διεθνολόγων οι οποίοι πίναμε, τρώγαμε και φιλοσοφούσαμε τις προάλλες. "Σιγά", μας λένε κάποιοι άλλοι, "ποιος ασχολείται πια με αυτόν το γραφικό τον βαψομαλλιά τον Μουμπάρακ;" Έτσι ανοίξαμε μία τεράστια κουβέντα για την Αίγυπτο. Γιατί η Αίγυπτος είναι σημαντική για την Αφρική, την Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή μας; Η Αίγυπτος είναι η καρδιά αυτού που αυθαίρετα αποκαλούμε Αραβικός κόσμος. Διαχρονικά ήταν και είναι το κέντρο της "Αραβίας". Και οι λόγοι είναι πολλοί:

-Ήταν, είναι και θα είναι το κέντρο του Αραβικού πολιτισμού, και δεν μιλάω για πυραμίδες κλπ. Μιλάω για τον Αραβικό κινηματογράφο, για την αραβική μουσική, για τα αραβικά γράμματα, για τις αραβικές τέχνες, για την αραβική επιστήμη. Το τι γίνεται στην Αίγυπτο είναι σημείο αναφοράς για όλο τον αραβικό κόσμο.

-Είναι η πολυπληθέστερη αραβική χώρα, με ότι και εάν σημαίνει αυτό. 1 στους 4 Άραβες είναι Αιγύπτιος. Η επιρροή στον Αραβικό κόσμο είναι ανάλογη του μεγέθους της χώρας. Και όχι μόνο αυτό...Η Αίγυπτος είναι μία αγορά σχεδόν 75.000.000 κατοίκων. Η δύναμη που έχει αυτός ο αριθμός είναι σημαντική για τις πολυεθνικές και λοιπές επιχειρήσεις οι οποίες ψάχνουν μία δίοδο στην Μέση Ανατολή.

-Μέχρι τώρα ήταν ο πλέον μετριοπαθής και σταθερός παράγων της Μέσης Ανατολής. Η Αίγυπτος έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ, ήταν μέρος όλων των προσπαθειών διαμεσολάβησης μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ και επίσης ο λόγος της είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Arab League. Είναι ο πρώτος και κύριος συνομιλητής της Δύσης όταν προκύπτουν ζητήματα Μέσης Ανατολής έχοντας ρόλο βαρόμετρου για τις θέσεις και τις αντιδράσεις των άλλων Αραβικών κρατών.

-Το πέρασμα το Σουέζ δεν έχει χάσει την κρισιμότητα του ρόλου που είχε. Ένα τεράστιο ποσοστό των αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, που διακινούνται προς τη Δύση περνά από το Σουέζ. Όσο ξεπερασμένη και εάν θεωρείται η γεωστρατηγική, αυτό είναι ένα γεγονός. Οποιαδήποτε αναστάτωση στο Σουέζ μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εάν συνεχίσω να απαριθμώ τους λόγους για τους οποίους η Αίγυπτος είναι σημαντική για τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη θα γράφω για πολύ ώρα ακόμη και δεν το θέλω. Το σημαντικό είναι ότι ότι και εάν συμβεί στο άμεσο μέλλον στην Αίγυπτο μπορεί να αλλάξει ριζικά το περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της λεκάνης της Μεσογείου.
Οι Αιγύπτιοι έχουν περάσει πολλά και νομίζω ότι ξέρουν τι και πως πρέπει και κάνουν για το μέλλον τους...


υγ. Ο Abdel Halim Hafez είναι ο σημαντικότερος Αιγύπτιος καλλιτέχνης...Ένας ήρωας για την Αραπιά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: