Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Φθινοπωρινή Οδύνη...Σεπτέμβρης του '55 αντί για Next Top Model

Πέρσι ή πρόπερσι ο Τσίμας είχε κάνει πάει στην Κωνσταντινούπολη για την προβολή της ταινίας Güz Sancısı / Φθινοπωρινή Οδύνη. Έτυχε να την δω πέρσι σε μία λέσχη cinefil όσο ήμουν στο Λονδίνο και χθες η ΕΤ-1 την έβαλε κατά της 20:30...Ενώ οι άλλοι ετοιμάζονταν για Στάη, Next Top Model, Νησιά και βραχονησίδες εγώ κάθησα να την ξαναδώ.
Η ταινία αυτή είναι βασισμένη σε ένα λογοτέχνημα το οποίο μας ταξιδεύει στο Πέραν της Πόλης το 1955...Οι φοιτητές της Πόλης ήταν ανάστατοι για το τι θα γίνει στην Κύπρο...Το καθεστώς βρισκόταν με το όπλο των στρατηγών στον κρόταφο...και μέσα σε όλα μία Ρωμιά και ένας Τούρκος ερωτεύονται κάτω από περίεργες συνθήκες...Τα media, οι μεγάλες δυνάμεις και οι στρατηγοί έβαλαν το χεράκι τους και ξεκίνησε ο κατήφορος του Ελληνισμού της Πόλης. Τραμπούκοι ξεπηδούν από τα καμιόνια του στρατού και ξεσπάνε με μανία στην καρδία της εμπορικής Πόλης, εκεί που οι Ρωμιοί, οι Αρμένηδες, οι Οβραίοι και οι Φραγκολατίνοι χρόνια έστεκαν. Το Πέραν λεηλατείται...Οι σκηνές που εκτυλίσσονται δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν. Σκηνές άγριας βαναυσότητας που βίωσαν όσοι ήταν στο Πέραν τότε...
Το βιβλίο του Τούρκου λογοτέχνη και πολιτικού, Yılmaz Karakoyunlu έχει βραβευτεί στην Τουρκία από το 1992. Αργότερα 300.000 Τούρκοι έτρεξαν να δουν την ταινία την πρώτη κιόλας εβδομάδα. ο διευθυντής της Hürriyet, Ertuğrul Özkök, έγραψε:

«Όταν έβγαινα από την ειδική προβολή της ταινίας, ένας φίλος ζήτησε τη γνώμη μου κι εγώ του είπα: Είθε μετά από 20-30 χρόνια, να μην αναγκαστούμε να κάνουμε μια παρόμοια ταινία. Ο Θεός να φυλάει την Τουρκία από αυτό το ρεζιλίκι».

Ο Taha Akyol της εφημερίδας Millyet , αρθρογράφος, επισημαίνει :

"Δεν με ενοχλεί να γράφονται και να σκηνοθετούνται οι ντροπές μας αυτές. Πώς αλλιώς θα αντικρίσουμε τον καθρέφτη, για να μάθουμε ότι ορισμένα πράγματα είναι άσχημα;".

Οι Τούρκοι της Πόλης αντιλήφθηκαν ότι η Πόλε εάλω όταν οι Ρωμιοί έφυγαν...Η Πόλη δεν θα ήταν ποτέ η ίδια αφού στο DNA της Πόλης ήταν περασμένες όλες οι μνήμες και τα βιώματα αυτής της μίξης των πολιτισμών. Άλλωστε οι περισσότεροι από όσος έκαναν τις βαρβαρότητες δεν ήταν από την Πόλη...Χρόνια αργότερα όσοι έβγαιναν από τις αίθουσες των κινηματογράφων θα είχαν βουρκωμένα μάτια για το όσα πέρασε η Πόλη και οι Πολίτες.

Αντί να δείτε Next Top Model την επόμενη φορά δείτε κάτι που μπορεί να έχει η ΕΤ-1 και να σας φαίνεται 'κουλό'. Όποιος το έπραξε αυτό την προηγούμενη Δευτέρα σίγουρα δεν έχασε...




3 σχόλια:

Nymph είπε...

ωραία ταινία! Aρκετά μελοδραματική αλλά αυτό καθόλου δεν ενόχλησε. Αν εξαιρέσεις την Πολίτικη Κουζίνα και κανα δυο άλλες, δε θα'ταν ωραία να κάναμε κι εμείς τέτοιες παραγωγές (και γενικώς ταινίες τέτοιου περιεχομένου);

Greta Kiofiri είπε...

Hathi,

Panta imoun skeptiki me to fb alla kai panta pisteua oti enwnei kosmo k etsi k egw vrika to blog sou. Tha synexisw na to parakolouthw..

Mia 'sunadelfos' apo to DES.

Hathi είπε...

Nymph συμφωνώ 100% σε όλα μαζί σου!
Όσο για εμάς...εδώ το 1821 πήγαμε να γυρίσουμε και είδες τι έγινε...έχουμε ακόμη δρόμο!Δύσκολα θα φτιάχναμε ταινία π.χ. για την εκστρατεία προς την Άγκυρα πριν την Μικρασιατική καταστροφή!

Συνάδελφε χάρηκα που ακούω νέα σου και ευχαριστώ για την υποστήριξη!
Πρόσφατα έμαθα νέα σου και ελπίζω όλα να πάνε όπως θες στη ζωή σου!!