Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος ξεσηκώνεται...ε και;;;

Τον χορό τον ξεκίνησε η Τυνησία. Εντάξει είπαμε, πρώτον ο Μπεν Αλί ούτως ή άλλως δεν είχε μεγάλη δύναμη στο εσωτερικό της χώρας, δεύτερον η Τυνησία δεν ήταν και τόσο σημαντική στον γεωπολιτικό χάρτη.
Και μετά ήρθε η Αίγυπτος..."Ωχ!" είπαμε 1-2 φίλοι σε μία παρέα συναδέλφων διεθνολόγων οι οποίοι πίναμε, τρώγαμε και φιλοσοφούσαμε τις προάλλες. "Σιγά", μας λένε κάποιοι άλλοι, "ποιος ασχολείται πια με αυτόν το γραφικό τον βαψομαλλιά τον Μουμπάρακ;" Έτσι ανοίξαμε μία τεράστια κουβέντα για την Αίγυπτο. Γιατί η Αίγυπτος είναι σημαντική για την Αφρική, την Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή μας; Η Αίγυπτος είναι η καρδιά αυτού που αυθαίρετα αποκαλούμε Αραβικός κόσμος. Διαχρονικά ήταν και είναι το κέντρο της "Αραβίας". Και οι λόγοι είναι πολλοί:

-Ήταν, είναι και θα είναι το κέντρο του Αραβικού πολιτισμού, και δεν μιλάω για πυραμίδες κλπ. Μιλάω για τον Αραβικό κινηματογράφο, για την αραβική μουσική, για τα αραβικά γράμματα, για τις αραβικές τέχνες, για την αραβική επιστήμη. Το τι γίνεται στην Αίγυπτο είναι σημείο αναφοράς για όλο τον αραβικό κόσμο.

-Είναι η πολυπληθέστερη αραβική χώρα, με ότι και εάν σημαίνει αυτό. 1 στους 4 Άραβες είναι Αιγύπτιος. Η επιρροή στον Αραβικό κόσμο είναι ανάλογη του μεγέθους της χώρας. Και όχι μόνο αυτό...Η Αίγυπτος είναι μία αγορά σχεδόν 75.000.000 κατοίκων. Η δύναμη που έχει αυτός ο αριθμός είναι σημαντική για τις πολυεθνικές και λοιπές επιχειρήσεις οι οποίες ψάχνουν μία δίοδο στην Μέση Ανατολή.

-Μέχρι τώρα ήταν ο πλέον μετριοπαθής και σταθερός παράγων της Μέσης Ανατολής. Η Αίγυπτος έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ, ήταν μέρος όλων των προσπαθειών διαμεσολάβησης μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ και επίσης ο λόγος της είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Arab League. Είναι ο πρώτος και κύριος συνομιλητής της Δύσης όταν προκύπτουν ζητήματα Μέσης Ανατολής έχοντας ρόλο βαρόμετρου για τις θέσεις και τις αντιδράσεις των άλλων Αραβικών κρατών.

-Το πέρασμα το Σουέζ δεν έχει χάσει την κρισιμότητα του ρόλου που είχε. Ένα τεράστιο ποσοστό των αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, που διακινούνται προς τη Δύση περνά από το Σουέζ. Όσο ξεπερασμένη και εάν θεωρείται η γεωστρατηγική, αυτό είναι ένα γεγονός. Οποιαδήποτε αναστάτωση στο Σουέζ μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εάν συνεχίσω να απαριθμώ τους λόγους για τους οποίους η Αίγυπτος είναι σημαντική για τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη θα γράφω για πολύ ώρα ακόμη και δεν το θέλω. Το σημαντικό είναι ότι ότι και εάν συμβεί στο άμεσο μέλλον στην Αίγυπτο μπορεί να αλλάξει ριζικά το περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της λεκάνης της Μεσογείου.
Οι Αιγύπτιοι έχουν περάσει πολλά και νομίζω ότι ξέρουν τι και πως πρέπει και κάνουν για το μέλλον τους...


υγ. Ο Abdel Halim Hafez είναι ο σημαντικότερος Αιγύπτιος καλλιτέχνης...Ένας ήρωας για την Αραπιά...


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Marketing Oriented Party ή Όταν ο Σαμαράς συνάντησε τον Μπλερ και η ΝΔ τους Εργατικούς

Αχ βρε Αντωνάκη! Είδες που με οδήγησες...να ψάχνω τις περυσινές μου σημειώσεις από το Political Marketing 1. Τι μου θύμισες...Όταν είχα δει τον τίτλο αυτού του μαθήματος γούσταρα τρελά να το παρακολουθήσω, αλλά όταν είδα το όνομα του καθηγητή ήμουν έτοιμος να το παρατήσω. Τελικά για καλή μου τύχη δεν το παράτησα! Το μάθημα αυτό ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα όλου του έτους!
Λοιπόν σε αυτό το μάθημα ασχοληθήκαμε όπως είναι προφανές με το Political Marketing. Marketing και πολιτική μαζί; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει στα ανεξάρτητα και αδέσμευτα Ελληνικά Πανεπιστήμια!
Τέλος πάντων...Όλα αυτά τα θυμήθηκα όταν σήμερα είδα τον Αντωνάκη να παρουσιάζει το νέο logo της ΝΔ, το νέο labelling, τα νέα γραφεία και το νέο portal. Μου ήρθε αμέσως στο μυαλό που ξεχωρίζαμε τα κόμματα σε κατηγορίες με τον Dr. Pettitte και είπα "Ωπ!Να και η ΝΔ Market Oriented Party". Το εάν και κατά πόσον ήταν μέχρι τώρα, και εάν όχι γιατί, δεν πρόκειται ν το αναλύσω. Επανέρχομαι στις αναλαμπές μου και θυμάμαι ότι τότε χωρίζαμε τα κόμματα σε Product Oriented Parties, Sales Oriented Parties και Market Oriented Parties (Jennifer Lees-Marshment, Auckland). Δεν θα μπω στις δύο πρώτες κατηγορίες αλλά θα πάω κατευθείαν στην τρίτη η οποία και νομίζω μας ταιριάζει γάντι. Προτού κάνω αυτό όμως ας αναφέρω επιγραμματικά τα κύρια σημεία αυτών των μοντέλων πολιτικού marketing:
  • Προσδιορισμός του οργανισμού/κόμματος
  • Προσδιορισμός της αγοράς/ψηφοφόροι
  • Προσδιορισμός του προϊόντος
Α. Η συμπεριφορά του κόμματος
Β. Η συνέχεια, όχι μόνο η περίοδος των εκλογών
Γ. Όλα τα επίπεδα του κόμματος

-Ηγεσία
-Βουλευτές
-Μέλη
-Προσωπικό
-Σύμβολα
-Καταστατικό
-Δράσεις
-Πολιτικές

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ταξιδεύοντας με το Τρίτο Πρόγραμμα - Γράμμα στη Ντ.

Προχθές Κυριακή ξεκίνησα από Δροσιά να κατέβω Κέντρο...Πλάκα...ο δρόμος μισοάδειος και οι μετεωρολόγοι έλεγαν ότι ο καιρός θα αλλάξει. Πράγματι, είχε αρχίσει να ψιλοβρεχεί και ο αέρας στα βόρεια ήταν αρκετά δυνατός. Ψάχνοντας στο χαλασμένο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου κατέληξα σε κάτι γνώριμο...Jacques Brel. Η οθόνη δεν δουλεύει για να ξέρω τι είναι...Ξεκινάει η απαγγελία…
“μια δημόσια επανόρθωση
μια ερωτική εξομολόγηση
μια προαγγελία θανάτου
"Γίνεσαι ογδόντα δύο χρονών. Έχεις κοντύνει έξι εκατοστά, ζυγίζεις όλο κι όλο σαράντα κιλά και είσαι ακόμα όμορφη, γοητευτική κι επιθυμητή. Πάνε πια σαρανταοκτώ χρόνια που ζούμε μαζί και σε αγαπώ περισσότερο από ποτέ. Νιώθω και πάλι μέσα στο στήθος ένα σπαρακτικό κενό που μονάχα η ζεστασιά του κορμιού σου πάνω στο δικό μου το γεμίζει."
Τότε αρχίζω να υποψιάζομαι τι σταθμό έπιασα...Τρίτο Πρόγραμμα...Ήταν εκπομπή 'Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε' με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη. Τι υπέροχος τίτλος...πόσο μαγευτικός...Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης παρουσίαζε το 'Γράμμα στη Ντ.' του Αντρέ Γκορζ. Η ακρόαση ήταν μία μαγεία...έπιασα τον εαυτό μου να μην πιστεύει ότι ακούει κάτι τέτοιο στα ελληνικά ερτζιανά. Ποίηση...έμμετρο λόγος...ερωτισμός...απελπισία...δεμένα με ήχους...μουσικές...τραγούδια. Το ραδιόφωνο ξάφνου γίνεται τέχνη σε υψηλή έκφανση της.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δημιουργικότητα γιοκ...κρίμα

Είχα συνηθίσει μέχρι τώρα να ζω μία full ακαδημαϊκή ζωή. Πτυχίο...Μεταπτυχιακό...(με ένα μικρό διάλειμμα στο στρατό)...συνέδρια...εργασίες...εξετάσεις...διαλέξεις...κλπ. Αλλά πάντα θεωρούσα ότι σε αυτό το επίπεδο δεν ήμουν 100% δημιουργικός και αποδοτικός. Θεωρούσα ότι όσο έκανα ήταν για εσωτερική ακαδημαϊκή κατανάλωση και λίγη σημασία είχαν στον "πραγματικό κόσμο".
Τώρα που ασχολούμαι έστω και επιδερμικά με τον "πραγματικό κόσμο" νοιώθω ακόμη πιο καταπιεσμένος και κυρίως λιγότερο δημιουργικός και αυτό μου στοιχίζει...μου στοιχίζει πολύ...Νοιώθω ότι έχω καιρό να δημιουργήσω...να σκεφτώ...να φανταστώ...να συνθέσω και να πλάσω. Φευ!οποία βλασφημία...ο "πραγματικό κόσμος" και συγκεκριμένα αυτός στον οποίο ζω να μου στερεί τη δημιουργικότητα μου! Ποιος θα το πίστευε αυτό;Ότι αυτό ο μικρό-κόσμος στον οποίο ζω δεν με αφήνει να συνθέσω;
Το απόγευμα "έγραφα" κάτι περί καινοτομίας και νέων προϊόντων και ασυνείδητα αναλογίστηκα τι καινοτόμο έχει κατεβάσει το κεφάλι μου τον τελευταίο καιρό. Μου ήρθαν θυμησιές από τον τελευταίο μου ακαδημαϊκό χρόνο στο Λονδίνο οπότε και ήρθα για πρώτη φορά με το αντικείμενο της επικοινωνίας. Κάθε μου μάθημα...κάθε μου παρουσίαση...κάθε άρθρο που έβρισκα...κάθε μας κουβέντα στα διαλείμματα ήταν ένα παράθυρο σε αυτό το χώρο, ενώ ιδέες μου έρχονταν στο νου συνεχώς. Συλλογιόμουν πως μπορούσα να τα εφαρμόσω όλα αυτά στην Ελλάδα, στα κόμματά μας, στην πολική μας, στην κοινωνία μας. Αποκορύφωμα ήταν η πτυχιακή μου οπότε κάθε σελίδα ήταν μία σελίδα δημιουργίας, φαντασίας, ονειροπλασίας και ρομαντισμού. Το μότο μου τότε ήταν "why not?it's worth trying αφού στόχος της πολιτικής είναι να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη, άρα τι καλύτερο από το να είμαστε ρομαντικοί και να προσπαθούμε ακόμη και εάν αυτό που κάνουμε δεν έχει σίγουρο αποτέλεσμα. it's worth trying... ". Με αυτό το μότο έχτισα την πτυχιακή μου...
Με αυτή τη λογική δεν επέλεξα να μείνω στην Αγγλία. Ήθελα να δοκιμάσω να δημιουργήσω και να συνεισφέρω στην κοινωνίας με τις ιδέες μου. Προφανώς και δεν περίμενα ανοιχτές αγκάλες και όλους να λαχταρούν να σωθούν από τις ιδέες μου, να τρέχουν να με συναντήσουν και να υλοποιούν όποια τρελή ιδέα είχα...Άλλωστε ποιος είμαι εγώ ώστε να γίνονται όλα αυτά; Περίμενα τουλάχιστον όμως να με ακούνε...έστω για ένα λεπτό...ίσως κάτι έχω να πω και εγώ...
Για πρώτη φορά νοιώθω ότι η δημιουργικότητά μου είναι περιορισμένη...και το χειρότερο; Είναι καταπιεσμένη από εμένα αφού όλα αυτά είναι αντίκτυπος των επιλογών μου.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Πως θα φαίνονταν τα status updates και τα tweets μας στο χαρτί;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο status updates,tweets etc. έχουμε γράψει μέχρι τώρα κατά την διάρκεια της socially networked ζωής μας; Κάτι ωραίο που είπα πριν από8 μήνες τι ήταν ρε γαμώτο...που είναι ρε γαμώτο;;
Υπάρχουν applications που μας επιτρέπουν τη συλλογή όλων των αποφθεγμάτων που έχουμε αναπαράγει και των 'αποσταγμάτων της γνώσης και της σοφίας μας'. Τόση φαιά ουσία έχουμε καταναλώσει βρε αδερφέ,γιατί να να αφήσουμε το έργο μας να χαθεί στο διηνεκές του internet;
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι από τα ανθολόγια και τις ποιητικές συλλογές περνάμε σε tweetολόγια και συλλογές των updates μας...ίσως, γιατί όχι...ίσως πλέον οι bloggers να εκδίδουν μία ετήσια συλλογή των posts τους.
Το βρίσκω τουλάχιστον ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ όλοι σκοτωνόμαστε να γράψουμε το καλύτερο status και να κάνουμε retweet την καλύτερη ατάκα στο internet,υπάρχει μία τάση, δυνατή ή μη δεν το γνωρίζω ακόμη, για συλλογή και εκτύπωση όλων αυτών των προσπαθειών μας.
Τελικά μάλλον η έννοια της συγκέντρωσης της πληροφορίας είναι πιο δυνατή από τον χαώδη κόσμο των social networks. Αυτός ο τρόπος είναι και μία καλύτερη αξιοποίηση όλων όσων κατά καιρούς γράφουμε. Κάτι 'καλό' που γράψαμε πριν από 1 χρόνο στο twitter ή στο facebook πλέον είναι...κάπου...στο internet...
Έτσι ίσως να έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον ώστε να δούμε ποιος από τον digital κόσμο μας μπορεί να αντέξει και εκτός του. Υπάρχει και application για έκδοση των posts από blogs.Αλήθεια πόσοι bloggers θα είχαν την ίδια απήχηση και εκτός blogόσφαιρας;

Τα applications αυτά λοιπόν είναι απλά και σχετικά οικονομικά νομίζω...












Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Great social media engagement-KLM Surprise

Εξαιρετικό case social media engagement από την KLM! Τώρα δεν προλαβαίνω αλλά τα βράδυ θα το σχολιάσω!!