Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αυτός που παρακολούθησε σχεδόν 1 ομιλία στο TEDxAthens και δεν ξενέρωσε καθόλου

Μίλησαν ΟΛΟΙ πια για το TEDxAthens 2011, για την Τέχνη της Ανατροπής, για το event, για το twitter, για τους ομιλητές, για ΟΛΑ!

Και λέω...γιατί όχι και εγώ! Έτσι είπα να ξαναγράψω στο blogάκι μου μετά από κάμποσο καιρό. Εγώ όμως θα γράψω από μία άλλη οπτική, από την οπτική κάποιου που ήταν σχεδόν ένα 24ωρο στο TEDxAthens 2011 αλλά είδε μόλις σχεδόν μία ολόκληρη ομιλία, έβγαλε μόλις μία φωτογραφία αλλά δεν ξενέρωσε καθόλου! Η λογική αντίδραση είναι η απορία για την αξιοπιστία του υπογράφοντος, όμως δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα commandιλίκια που κάναμε με το υπόλοιπο team των ειδικών δυνάμεων (congrats to all of you guys!)

Δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν καλό ή κακό το TEDxAthens 2011, γιατί εάν το κάνω θα είμαι κατά πολύ προκατειλημμένος και μεροληπτικός, δεδομένου ότι λατρεύω τη διαδικασία των TEDx, αλλά και γιατί συνέβαλα έστω και κατά πολύ ελάχιστο σε αυτή την τεράστια διοργάνωση. Δεν θα μπω επίσης σε καμία διαδικασία να πάρω το μέρος των 2 twitterομεριών περί trolαρίσματος και spamαρίσματος ή για σχόλια του στυλ "άμα ήθελα να μαθαίνω για το TEDx θα ήμουν εκεί και δεν θέλω να βλέπω τίποτε σχετικό στο timeline μου".


Προσπερνώντας λοιπόν όλα αυτά θα μείνω σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μία ομάδα νέων ανθρώπων, η οποία στο ξεκίνημά της αποτελείτο από 4-5 άτομα, θέλουν και μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά ότι καλύτερο μπορούν στην κοινωνία και ειδικότερα μακριά από το μικροκοσμικό του κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας υπάρξει μέλος για πάρα πολλά χρόνια εθελοντικών κινήσεων, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι για να είσαι full time εθελοντής πρέπει να έχεις όρεξη, θέληση, στόχο, κουράγιο, επαγγελματική προσέγγιση των πραγμάτων, και κυρίως να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πάρα πολλά ώστε να εκπληρώσεις τον σκοπό της προσπάθειας που κάνεις. 

Το ότι υπάρχουν μέλη της κοινωνίας μας τα οποία επιθυμούν να προσφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, πολλώ δε μάλλον δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της χώρας, δεν είναι απλά ενθαρρυντικό, γιατί εθελοντικές οργανώσεις και κρατικοχρηματοδοτούμενες ΜΚΟ υπάρχουν αρκετές. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν πολίτες ενεργοί, που βρίσκονται μακριά από τη λογική ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, μακριά από τη λογική ότι αυτοί που τα έκαναν έτσι αυτοί να μας φτιάξουν, αλλά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και λένε είμαστε εδώ, θέλουμε και μπορούμε να συμπαρασύρουμε σε ένα κύμα ανατρεπτικής δημιουργικότητας όσους θέλουν να ξεβολευτούν.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκομαι, είναι η ανακοίνωση του TEDxAthens +Community. Για τις "περιπέτειες" και τις λοιπές λεπτομέρειες του εγχειρήματος δεν έχω να πω τίποτε γιατί πολύ απλά θα ακολουθήσουν σύντομα νέα. Το μόνο στο οποίο στέκομαι είναι ότι αυτή η προσπάθεια είναι η απόδειξη ότι το TEDxAthens δεν είναι ένα πυροτέχνημα, ένα event για twitterάδες, PRίστες και marketeers, οι οποίοι μαζεύονται για να δει ο ένας τον άλλον, αλλά είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη μεθοδική προσπάθεια συμβολής στη διαμόρφωση ιδεών και προτάσεων οι οποίες θα αποτελέσουν καταλυτικά στοιχεία του σχηματισμού δυνάμεων ικανών να προσφέρουν κάτι ανατρεπτικά θετικό στην κοινωνία.

Ούτε λέω ότι το TEDxAthens θα σώσει τη χώρα, ούτε ότι αυτό περιμέναμε για να πάμε μπροστά, αλλά τέτοιες προσπάθειες και ενεργοποιήσεις είναι δείγματα αντίδρασης των αισθητήρων της κοινωνίας των πολιτών.

Μένω σε αυτά και παραλείπω ότι η διοργάνωση πήγε πάρα πάρα πολύ καλά, ότι οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί, ότι οι εθελοντές έλιωσαν σόλες και γέμιζαν εκατοντάδες τσάντες μέχρι τα ξημερώματα πάντα με χαμόγελο, πολύ απλά γιατί αυτά πλέον πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για ένα από τα μεγαλύτερα TEDx παγκοσμίως.

Τα επόμενα βήματα είναι ακόμη πιο σημαντικά...stay tuned TEDxsters...





Δεν υπάρχουν σχόλια: